Ekonomide ilk sınav bürokraside verilecek

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Eylül 2007 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlığı koltuğunu dün Ali Babacan'dan devralan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'i, ?kaderin cilvesi? denecek türden bir atama süreci bekliyor. Yaklaşık bir yıl önce 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetosu nedeniyle Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı koltuğuna oturamayan Şimşek, şimdi bakan olarak, boş bulunan Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı koltuğuna oturacak ismi belirleyecek.

ŞİMŞEK VETO EDİLMİŞTİ

AK Parti Hükümeti, Süreyya Serdengeçtiği'nin görev süresinin dolmasının ardından, Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz'i Merkez Bankası Başkanlığı'na, Mehmet Şimşek ve Birol Aydemir'i de başkan yardımcılıklarına atamak istedi. Ancak üç isim de, Sezer tarafından veto edildi. Aradan geçen bir yıllık sürenin ardından Mehmet Şimşek, Sezer onaylasaydı bugün Başkan Yardımcısı olacağı Merkez Bankası'ndan sorumlu bakan oldu.

Babacan, halen boş bulunan başkan yardımcılığı için Banka Meclis Üyesi Necati Şahin'i atamak istemiş ancak Şahin'in kararnamesi de Köşk'ten dönmüştü. Başkan Yardımcılığı'na atanacak ismi şimdi Mehmet Şimşek belirleyecek ve onay için Köşk'e sunacak.

ONAYLARI GÜL VERECEK

Ekonominin koordinasyonundan sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'i de atama süreci bekliyor. BDDK'da haziran ayından beri iki üyelik boş bulunurken, Abdüllatif Şener, boş bulunan iki üyelik için Ulvi Canik ve Mustafa Akım'ın ismini Köşk'e göndermiş ancak her iki isim de onay alamamıştı. Ekren'in aynı isimleri tekrar Köşk'ün onayına sunup sunmayacağı merak ediliyor.

BÜROKRATLAR TEDİRGİN

Öte yandan, ekonomide üç bakanın değişmesi, ekonomi bürokratları arasında da tedirginliğe yol açtı. Yeni gelen bakanların, büyük bölümü AK Parti Hükümeti döneminde atanmış olmasına rağmen, bazı üst düzey bürokratları değiştirmesi bekleniyor. Değişiklik yapılacak bakanlıkların başında, Sanayi Bakanlığı ile Hazine ve kamu bankaları geliyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın değişmemesi, en çok Maliye bürokratlarını sevindirdi. Bakanlarının, Başbakan Yardımcısı olmasını istemeyen Maliye bürokratları, Başbakan Yardımcılığı'na Nazım Ekren'in atanmasıyla rahatladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber